Μπορείτε να κατεβάσετε το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και το ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ του συνεδρίου
Κατά τη διάρκεια του Επιστημονικού Προγράμματος του Συνεδρίου θα βραβευθεί η κα Μαρία Ζαφειροπούλου για τη συνεισφορά της στο χώρο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων.
Προσκεκλημένοι Ομιλητές
Dr Mima Simic, MSc, MD, MRCPsych
Dr Mima Simic is a joint Head of the Maudsley Centre for Child and Adolescent Eating Disorder (MCCAED), London, UK since 2001 and Consultant Child and Adolescent Psychiatrist.
She was Consultant to the Adolescent DBT team from 2009-2018. In 2010, she led the development of the novel Intensive day Treatment Program (ITP) that offers an integrative treatment approach combining family therapy, multi-family therapy, CBT, and Radically Open Dialectical Behavior Therapy (RO-DBT).
Mima is a senior clinician for RO DBT and a trainer and supervisor for the Maudsley family and multi-family therapy for eating disorders and cognitive behavioural therapy for adolescent self-harm. She published over 80 peer review papers, 14 book chapters and authored 4 books on psychological therapies for eating disorders and self-harm.
Τίτλος Προσκεκλημένης Ομιλίας:
«Transdiagnostic treatment for overcontrol and loneliness – Radically Open DBT» (η ομιλία θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία)
Πρόεδρος: κ. Ιωάννα Γιαννοπούλου, ΕΚΠΑ
Τίτλος Προσκεκλημένου Εργαστηρίου:
«When Too Much Control Becomes the Issue: An Experiential Workshop on Radically Open Dialectical Behaviour Therapy for Adolescents (RO DBT- A) with Restrictive Eating Disorders» (το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία)
Ρόζα Λάιους, MSc, PhD
Η Ρόζα Λάιους είναι Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας (PhD.) Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι κάτοχος του Πτυχίου Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Διδακτορικού στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Επιπλέον, είναι κάτοχος του Διπλώματος Ειδίκευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, ενώ είναι επίσης πιστοποιημένη στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία από την European Association for Behavioral and Cognitive Therapies.
Επίσης είναι κάτοχος του Διπλώματος Θεραπείας Σχημάτων από την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων και είναι πιστοποιημένη από την International Society of Schema Therapy. Αποτελεί μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς. Επιπλέον, αποτελεί μέλος της International Society of Schema Therapy.
Είναι πιστοποιημένη facilitator του προγράμματος “Good Enough Parenting” από τους John & Karen Louis που βασίζεται στη Θεραπεία Σχημάτων.
Τίτλος Προσκεκλημένης Ομιλίας:
«Πώς συνδέομαι μαζί σου… καλλιεργώντας τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ γονέων και παιδιών»
Πρόεδρος: κ. Ευαγγελία Γαλανάκη, ΕΚΠΑ
Τίτλος Προσκεκλημένου Εργαστηρίου:
«Παιδί μου, πως να σε μεγαλώσω καλά;» Ένα ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και γονείς βασισμένο στη θεραπεία σχημάτων.
Μαρία Ζαφειροπούλου, MSc, PhD
Η Μαρία Ζαφειροπούλου σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία στην Κλινική Ψυχολογία – Ψυχοπαθολογία.
Ολοκλήρωσε την κλινική της πρακτική με παιδιά και ενηλίκους σε ψυχιατρικές μονάδες της Αγγλίας και δίδαξε ψυχοπαθολογία ως Visiting Tutorial Fellow στο Πανεπιστήμιο Sussex.
Στην Ελλάδα, υπηρέτησε αρχικά ως κλινική ψυχολόγος στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στη συνέχεια διορίστηκε στην Ειδική Αγωγή του ΥΠΕΠΘ.
Το 1989 εκλέχτηκε Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τώρα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου. Είναι μέλος των επιστημονικών εταιρειών ΕΛΨΕ, ΨΕΒΕ καθώς και της ΕΕΕΣ της BPS της BABCP και της EABCP.
Η επιστημονική/συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και κεφάλαια, καθώς επίσης και ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά επιστημονικά συνέδρια.
Τίτλος Προσκεκλημένης Ομιλίας:
«ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ: Συναισθηματική ανθεκτικότητα, αυτορρύθμιση και Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στα παιδιά»
Πρόεδρος: κ. Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, ΕΚΠΑ, ΙΕΘΣ
Τίτλος Προσκεκλημένου Εργαστηρίου:
«Προκλήσεις και τρόποι διαχείρισης: Μπορούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά γεγονότα;«
Κωνσταντίνος Σιώμος, MSc, PhD
Ο Κωνσταντίνος Σιώμος είναι Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: <<Εθισμός των εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου>>. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική.
Υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης, του πρώτου στην Ελλάδα Ειδικού Ψυχιατρικού Ιατρείου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Απρίλιο του 2010, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 ως σήμερα οργάνωσε την λειτουργία ειδικού επίσης ψυχιατρικού ιατρείου για τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (GAMING DISORDER) στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το 2008 και το 2011, κλήθηκε ως εξειδικευμένος επιστήμονας μετά από τιμητική πρόσκληση της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Μόνιμης επιτροπής Ισότητας, νεολαίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής αντίστοιχα και συμμετείχε στις εργασίες της, καταθέτοντας τα στοιχεία των ερευνών του για τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο καθώς και προτάσεις, για τον σχεδιασμό μιας Εθνικής πολιτικής για την πρόληψη των νέων από τους κινδύνους των Νέων Τεχνολογιών.
Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και πολυάριθμες ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Διδάσκει το μάθημα της Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2021. Επίσης παρέχει διδακτικό έργο από το Σεπτέμβριο του 2016 ως σήμερα σε 5 ΜΠΣ των πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΠΘ.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Από την ίδρυση της Εταιρείας το Νοέμβριο του 2008 έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 500 ενημερώσεις του κοινού και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες απευθυνόμενες σε επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης σχετικά με το φαινόμενο σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης οργάνωσε τα πέντε Διεθνή Συνέδρια, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Επιμελήθηκε την έκδοση τριών συλλογικών έργων με θέματα α) Έρευνα-πρόληψη-αντιμετώπιση των κινδύνων στη χρήση του διαδικτύου (2011), β) Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκδόσεις Λιβάνη 2012) και γ) Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του διαδικτύου (2013). Ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος σήμερα, παρέχει κλινικό έργο ως Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, στις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας.
Τίτλος Προσκεκλημένης Ομιλίας:
«Εθισμός παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια : Κλινική προσέγγιση και ο ρόλος της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας ως θεραπεία εκλογής στις κλινικές εφήβων περιπτώσεις χωρίς συννοσηρότητα »
Πρόεδρος: Κακαβού Βασιλική, ΕΓΣΣ
Προσκεκλημένα Συμπόσια
Συμπόσιο 1: ΓΣ παρεμβάσεις εστιασμένες σε παιδιά και εφήβους στο χώρο της Ψυχολογίας της Υγείας
Πρόεδρος & Συζητητής: Ευάγγελος Καραδήμας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Επιμέρους Εισηγήσεις
Μαρία Καρεκλά: “ACT και κάπνισμα”
Γιώργος Μαυροειδής: “ΓΣΘ σε παιδιά με νεοπλασία”
Μαγδαληνή Φλουρή: “ΓΣΘ σε παιδί με διατροφική διαταραχή (case study)”
Νίκη Δρίτσα: “ΓΣ τεχνικές για την ανάπτυξη ενός προγράμματος πρόληψης δημόσιας υγείας για παιδιά”
Συμπόσιο 2: Συναντήσεις, Παρεμβάσεις, Αντιστίξεις για την Γνωσιακή Θεραπεία Παιδιών και Εφήβων
Παράρτημα Μακεδονίας της ΕΕΕΣ, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων
Πρόεδρος: Ιωάννα Μπίμπου, Παράρτημα Μακεδονίας της ΕΕΕΣ, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων
Συζητήτρια: Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Επιμέρους Εισηγήσεις
Ευάγγελος Κανταρτζής: “Συναντήσεις της γνωσιακής θεραπείας για παιδιά και εφήβους στο σχολικό πλαίσιο”
Ιωάννα Μπίμπου: “Συναντήσεις του σχολικού πλαισίου με «θεραπευτικά» προγράμματα πρόληψης και προώθησης της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων: Δυνατότητες και περιορισμοί”
Αθανάσιος Καρανίκος: “Συναντήσεις των οικογενειών με εμπειρίες ενδοοικογενειακής βίας με το σχολικό πλαίσιο”
Φανή Σιαμούλη: “Συναντήσεις Ομαδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ρύθμιση του συναισθήματος για παιδιά και εφήβους, πιλοτική εφαρμογή”
Πέρσα Χατζηλάμπου: “Κριτική αποτίμηση δύο περιόδων λειτουργίας του Προγράμματος Εξειδίκευσης στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων”
Συμπόσιο 3: Η συμβολή της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Παρέμβασης στη Σχολική Ψυχολογία
Πρόεδρος: Γεωργία Κακλαμάνη, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Συζητήτρια: Φωτεινή Πολυχρόνη, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Επιμέρους Εισηγήσεις
Πολυνείκη Μαστραχά: “Εφαρμογές της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης σε εφήβους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο στο χώρο του σχολείου”
Αγγελική Τσεβά: “Εφαρμογή θετικής συμπεριφοριστικής παρέμβασης για τη διαχείριση της σχολικής τάξης: Μελέτη περίπτωσης συνεργασίας σχολικού ψυχολόγου και εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης”
Ελένη Σοφιανίδου: “Περιγραφή γνωσιακού-συμπεριφοριστικού τύπου παρέμβασης σε αγόρι σχολικής ηλικίας με αυτισμό μέτριας λειτουργικότητας για την αντιμετώπιση δυσκολιών συμμετοχής στο μάθημα της Μουσικής και στις σχολικές εορτές”
Φωτεινή Λέκκα, Θεοδώρα Αναστασίου, Α. Παναγιωτοπούλου, Γεώργιος Ευσταθίου: “Green Game: Συνδυάζοντας το γνωσιακό – συμπεριφοριστικό μοντέλο, την ενσυνειδητότητα (mindfulness) και τις νέες τεχνολογίες για την επίτευξη συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον”
Συμπόσιο 4: Ένα παιδικό βιβλίο μας ενώνει «Το μικρό εγώ είμαι εγώ»
Πρόεδρος: Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς & ΕΚΠΑ
Συζητήτρια: Βασιλική Γιωτσίδη, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Επιμέρους Εισηγήσεις
Κατερίνα Αγγελή: “Η χρήση του βιβλίου στην γνωσιοσυμπεριφοριστική ψυχοθεραπευτική πράξη”
Σοφία Ανασοτζή: “Η χρήση του βιβλίου στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπευτική πράξη”
Παναγιώτα Μπαλίκου: “Η χρήση του βιβλίου στην συστημική ψυχοθεραπευτική πράξη”
Συμπόσιο 5: Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στη Θεραπεία Σχημάτων σε παιδιά και εφήβους
Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων
Πρόεδρος: Γεωργία Κακλαμάνη, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Συζητήτρια: Ιωάννα Λάτση, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Επιμέρους Εισηγήσεις
Ρόζα Λάιους: “Μαμά, μπαμπά… αυτό που θέλω να σας πω…”: Η πυρηνική συναισθηματική ανάγκη της ελευθερίας έκφρασης. Κλινική εργασία με παιδιά και γονείς.
Κατερίνα Αγγελή: “Η χρήση δημιουργικών τεχνικών στη Θεραπεία Σχημάτων με παιδιά και εφήβους: Το σκίτσο ως μέσο έκφρασης, ψυχοεκπαίδευσης και θεραπευτικής παρέμβασης”
Αθανασία Δ. Μακρή, Ιωάννα Γιαννοπούλου, Αικατερίνη Αγγελή: “Βραχύχρονο θεραπευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη Θεραπεία Σχημάτων σε εφήβους με στοιχεία Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας”
Ασπασία Νίκα: “Θεραπεία Σχημάτων μέσω Διαδικτύου”
Συμπόσιο 6: Παρεμβάσεις σε Καίριους Τομείς για τη Θεραπεία Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος υπό το Πρίσμα της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς
Πρόεδροι: Αγγελική Γενά, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Εριφύλλη Τσιρέμπολου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Συζητήτρια: Δέσποινα Παπούδη, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επιμέρους Εισηγήσεις
Αικατερίνη Μπέρτου: “Η Συμπλοκότητα της Εννοιολογικής Αποσαφήνισης και της Σύναψης Θεραπευτικής Σχέσης με Παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος”
Δέσποινα Ιορδανίδου: “Η εφαρμογή ενός συστηματικού συμπεριφορικο-αναλυτικού σχεδιασμού με σκοπό τη μείωση της υπερεπιλεκτικότητας σε παιδιά με ΔΑΦ και Νοητική Υστέρηση”
Δήμητρα Μπασδέκη: “Επιτελικές Λειτουργίες και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Μια Συμπεριφορική-Αναλυτική Παρέμβαση”
Συμπόσιο 7: Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία σήμερα: ρίχνοντας φως στο τρίτο κύμα ΓΣ θεραπειών σε παιδιά και εφήβους
Πρόεδρος: Κατερίνα Σοφιανοπούλου, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Συζητήτριες: Σοφία Γεωργουτσάκου & Χριστίνα Βαρβέρη, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Επιμέρους Εισηγήσεις
Μαρία-Ευαγγελία Αντωνιάδου: “Διαλεκτική Συμπεριφοριστική Θεραπεία προσαρμοσμένη σε εφηβικό πληθυσμό πασχόντων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Παρουσίαση μελέτης περίπτωσης ασθενούς με Διαταραχή Ψυχογενούς Βουλιμίας”
Αγγελική Παναγιωτοπούλου: “Η Εφαρμογή της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) στη Θεραπεία των Παιδιών και των Εφήβων”
Αθηνά Παπαγεωργίου: “Εφαρμογή τεχνικών Ενσυνειδητότητας (mindfulness) σε παιδιά προσχολικής ηλικίας”
Μαντώ Κωνσταντουλάκη: “Η θεραπεία EMDR (για παιδιά και εφήβους), Σημεία Σύγκλισης με την ΓΣΘ και Παρουσίαση Περίπτωσης”
Συμπόσιο 8: Ενδυναμώνοντας τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού: από την κατανόηση του τρόπου σκέψης και την αναγνώριση των ικανοτήτων στη διαχείριση των δυσκολιών για μια ζωή με χαρά και νόημα.
Πρόεδρος: Αικατερίνη Παπανικολάου, Κλινική «Η Αγία Σοφία»
Συζητήτριες: Κατερίνα Αγγελή, Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων
Επιμέρους Εισηγήσεις
Κατερίνα Σοφιανοπούλου: “Η νευροδιαφορετικότητα ως σημαντικό πλεονέκτημα”
Έλενα Γιουρούκου: “Οι Γνωστικές Θεωρίες του Αυτισμού”
Μαρίνα Μπούσιου & Κατίγκω Χατζηπατέρα-Γιαννούλη: “Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία στον αυτισμό-προσαρμογές στις τεχνικές, το πλαίσιο και τη θεραπευτική σχέση”
Οδηγίες για αναρτημένες ανακοινώσεις:
Εάν η Αναρτημένη Ανακοίνωσή σας έχει γίνει δεκτή στο «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά και Εφήβους 2023», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα πρέπει το πόστερ να είναι εκτυπωμένο σε κάθετη διάταξη, σε διαστάσεις 120 εκ Ύψος και 80 εκ Πλάτος.
Οι Αναρτημένες Ανακοινώσεις θα πρέπει να αναρτηθούν έξω από την Κεντρική Αίθουσα του Συνεδρίου, Αμφιθέατρο Καράγιωργα ΙΙ (στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), από την έναρξη έως και τη λήξη του συνεδρίου. Την Κυριακή 12/03 κατά τη διάρκεια του διαλείμματος-καφέ το πρωί, θα πρέπει να είστε παρόντες μπροστά από την Ανακοίνωσή σας, ώστε να λύσετε τυχόν απορίες/ερωτήματα ενδιαφερόντων. Την ίδια ώρα θα περάσει Επιτροπή Κρίσης του Συνεδρίου για να επιλέξει το καλύτερο και να προχωρήσει σε βράβευση της Καλύτερης Αναρτημένης Ανακοίνωσης.